Walentynkowe serduszka

Proste, kruche ciasteczka przełożone konfiturą truskawkową i wypełnione galaretką truskawkową. Ciekawie się prezentują i z pewnością sprawią wiele smakowych przyjemności w dniu Świętego Walentego

Ilość: 50 sztuk oraz małe serduszka wycięte z środka

Składniki:
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 200 g masła
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
dodatkowo:
  • konfitura truskawkowa
  • 1 galaretka truskawkowa
  • cukier puder do posypania
  • 2 foremki w kształcie serduszek (duże i małe)



Przygotowanie:

Przesianą mąkę z proszkiem wsypujemy do miski. Następnie dodajemy do niej cukry, żółtka, śmietanę oraz masło. Wszystko siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Jeżeli będzie się kleiło do rąk to dosypujemy jeszcze mąki. Formujemy kulę i ciasto wkładamy do lodówki na 1/2 godz. W międzyczasie rozpuszczamy galaretkę w 1 szklance wrzącej wody i odstawiamy do wystudzenia.



Potem wyjmujemy ciasto z lodówki i rozwałkowujemy je na około 3 mm. Wykrawamy duże serca, a w połowie z nich, na środku mniejsze serduszka (można je po nakłuwać widelcem).



Ciastka pieczemy w temp. 180 st. przez około 15 minut na lekko złoty kolor. Wystudzone duże serduszka smarujemy konfiturą, układamy na niej ciasteczka z wyciętym małym sercem (można posypać je cukrem pudrem). Następnie w miejsce małych serc, łyżką wlewamy dość mocno tężejącą galaretkę. Truskawkowe serduszka pozostawiamy do całkowitego stężenia.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!

10 komentarzy:

  1. super pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega piękne ciasteczka :) zabieram jeden talerzyk :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie urocze! NA pewno smakują przewspaniale. Idealny pomysł na walentynki. Takie słodkie serduszka podbiją każde serce :D Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Przepyszne!!!��
    Ciasto REWELACJA..

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepyszne... ;)
    Dziś robiłam kolejny raz..
    Cieszę się, że trafiłam na ten przepis, bo ogólnie nie piekę ciasteczek, ale dla tych warto poświęcić trochę czasu, żeby je zrobić, takich pysznych się nie kupi ;)))

    OdpowiedzUsuń